Ποδήλατο και αεροπλάνα

Οι αδερφοί Wright πρώτα...πέταξαν με ποδήλατο

Μια ιστορική-αλλά αμφιλεγόμενη για πολλούς απόφαση-πήραν στις 27 Νοεμβρίου οι τοπικοί φορείς του Dayton στο Ohio: Το κτίριο στο οποίο στεγάστηκε το πρώτο κατάστημα των αδερφών  Orville & Wilbur Wright είναι ετοιμόρροπο, κρίθηκε επικίνδυνο και θα κατεδαφιστεί.   

Το κατάστημα αυτό δεν είχε να κάνει-όπως θα υποθέτετε-με τα αεροπλάνα. Αλλά με τα ποδήλατα. Το 1892 οι αδερφοί Wright εκμεταλλευόμενοι την μανία που είχε επικρατήσει με την ανακάλυψη των λεγόμενων safety bikes, άνοιξαν… ποδηλατάδικο. Σε αυτό εκτός από την πώληση και ενοικίαση ποδηλάτων διέθεταν ανταλλακτικά και αξεσουάρ ποδηλάτου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η τοποθεσία που επέλεξαν δεν ήταν τυχαία: Από το δρόμο εκείνο περνούσαν αρκετοί επισκέπτες της περιοχής ενώ τα εγκαίνια έγιναν μερικές μέρες πριν τη δωδέκατη ετήσια συνάντηση της  «The League of American Wheelmen» μιας ομάδας ποδηλατών οι οποίοι διοργάνωναν στην περιοχή αγώνες που είχαν έπαθλο ακόμα και 500 δολάρια, ποσό τεράστιο για την εποχή.

Τα αδέρφια είχαν ταλέντο στη δημιουργία και ανάπτυξη μηχανημάτων. Άλλωστε η πρώτη τους επιχείρηση, αλλά όχι τόσο επιτυχημένη όσο τα ποδήλατα, ήταν ένα τυπογραφείο. Εκεί, δούλευαν με πρέσες που είχαν αναπτύξει οι ίδιοι και ήταν τόσο επιτυχημένες που τις πουλούσαν και σε άλλους τυπογράφους σε όλη την Αμερική. Το τυπογραφείο «έτρεχε» παράλληλα με το ποδηλατάδικο και εξέδιδε την μοναδική στην περιοχή εφημερίδα για Αφροαμερικανούς, πράγμα πολύ πρωτοποριακό για την εποχή.

Το ταλέντο των Αδερφών Wright τους οδήγησε στη δημιουργία της δικής τους σειράς από ποδήλατα, τα Van Cleve. Είχαν διάφορες καινοτομίες τις οποίες διαφήμιζαν στον κατάλογο τους τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το σήμα τους ήταν το «Newcomb’s Tavern» που λέγεται ότι ήταν το πρώτο κτίριο που κατασκευάστηκε στην περιοχή του Dayton το 1796. Το όνομα των ποδηλάτων προέρχεται από τους Van Cleve πρόγονους των Wright οι οποίο λέγεται ότι ήταν οι πρώτοι που πάτησαν πόδι στην περιοχή. Γι αυτό, και στη διαφήμιση των ποδηλάτων έγραφαν «Οι Van Cleve έρχονται πρώτοι».

Το κτίριο αυτό βέβαια δεν ήταν το μοναδικό που τους στέγασε. Μετακινήθηκαν σε άλλα δυο κτίρια, και το τρίτο από αυτά διασώζεται ακόμα ως επισκέψιμος χώρος.

Η επιχείρηση με τα ποδήλατα πήγε τελικά τόσο καλά που εν τέλει μπόρεσε να καλύψει όλα τα έξοδα για την έρευνα και ανάπτυξη του αεροπλάνου.

Την επόμενη φορά επομένως που θα μπείτε στο αεροπλάνο να ξέρετε ότι οφείλεται στο ποδηλατάκι σας.

katastima-podilaton-wright-brothers

Από αριστερά προς τα δεξιά:
- Το τρίτο κατά σειρά κατάστημα των αδερφών Wright το οποίο διασώζεται ακόμα και είναι επισκέψιμος χώρος.
- Τα δυο αδέρφια στο σέρβις!
- Η διαφήμιση για τα Van Cleves
- Διαφήμιση στον τοπικό τύπο σχετικά με τα ποδήλατα που διέθεταν.

Cookies