photo credits El Cocinero Photo
Ρούχα Ποδηλάτου
Είναι απαραίτητα; Πάλι εξαρτάται από τη χρήση που κάνεις. Αυτό που θα σε βοηθήσει σίγουρα είναι ένα κολάν ποδηλασίας. Και αυτό γιατί έχει το pad που βοηθάει σε ένα σκασμό πράγματα. Πέραν από την προστασία του προστάτη στους άνδρες, απορροφά ένα μεγάλο μέρος των κραδασμών που περνούν είτε στα γεννητικά όργανα (τόσο αν είναι άνδρας όσο αν είσαι γυναίκα) και φυσικά στη μέση. Προσέξτε ότι υπάρχουν διάφορα κολάν ποδηλασίας τα οποία έχουν διαφορετικά pad. Δε χρειάζεστε για παράδειγμα ένα παντελόνι με ένα πολύ ακριβό pad για την καθημερινή σας μετακίνηση. Η εύλογη ερώτηση είναι εδώ τι γίνεται αν δεν έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις παντελόνι στη δουλειά σου. Εδώ επιστρατεύεις ένα εσώρουχο με pad και είσαι οκ! Μπαίνει κάτω από τα ρούχα σαν κανονικό εσώρουχο. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με ένα παντελόνι ποδηλασίας χωρίς τιράντα. Ένα ακόμα πράγμα στο οποίο το παντελόνι θα σε βοηθήσει είναι οι τριβές ανάμεσα στα πόδια. Θα αποφύγεις κάθε είδους καψίματα και πόνους.
Επίσης, μια φανέλα ποδηλασίας έχει το πλεονέκτημα ότι στεγνώνει πολύ εύκολα και γρήγορα ακόμα και το Χειμώνα. Βάλε και το ότι τα βαμβακερά «κάθονται» πάνω στο σώμα σου κάτι που δεν είναι καλό ειδικά αν σε χτυπάει ο αέρας. Άρα ένα «τεχνικό» μπλουζάκι θα είναι καλό να έχεις. Αν δε θέλεις να είναι αρκετά… φανταχτερό πλέον οι εταιρίες που φτιάχνουν τέτοια ρούχα έχουν υπ’ όψιν τους ανθρώπους σαν κι εσένα και σίγουρα κάτι θα βρεις.
Για το χειμώνα υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις. Άλλωστε οι Βόρειοι λένε ότι δεν υπάρχει κακός καιρός αλλά λάθος επιλογές σε ρούχα. Μπορείς να βρεις ζακέτες ποδηλασίας, ή ισοθερικά ακόμα και μπουφάν. Ένα μακρύ κολάν ποδηλασίας με fleece θα ήταν επίσης καλή επιλογή.
Καλό είναι βέβαια ειδικά το Χειμώνα να φοράς ρούχα που θα γίνεσαι όσο πιο ορατός/η γίνεται. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι περισσότερο αυτό με τα ρούχα είναι μια καραμέλα για να αποφύγουν ευθύνες οι οδηγοί «να φοράς ρούχα να σε βλέπω». Φίλε μου αν δεν βλέπεις έναν άνθρωπο σε ένα ποδήλατο στην άκρη του δρόμου μάλλον δεν μπορείς να δεις τίποτα αλλά τέλος πάντων…
Κράνος Ποδηλάτου
Να φοράς κράνος ποδηλάτου. Τελεία. Υπάρχουν διάφορες συζητήσεις σχετικά με το θέμα, δε θα κάνω καν το κόπο να γράψω επιχειρήματα. Φοράμε κράνος ανεξάρτητα πόσο μικρή ή μεγάλη είναι η διαδρομή. Και να ξέρεις, επιχειρήματα όπως: «Σε χώρες που το ποδήλατο είναι ανεπτυγμένο δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο» ή το «έλα μωρέ εμείς τι πάθαμε όταν ήμασταν παιδιά, τίποτα» δεν είναι, ας το πω κομψά, ιδιαίτερα πειστικά. Για να βρεις το κράνος που είναι για εσένα, μέτρησε με μια μεζούρα την περίμετρο του κεφαλιού σου περίπου στη μέση του κούτελου. Αναζήτησε στη συνέχεια το εύρος του μεγέθους στα κράνη που η το αποτέλεσμα που πήρες από τη μέτρηση ταιριάζει. Πιο συγκεκριμένα, τα κράνη έχουν όλα στο πίσω μέρος ένα ρεγουλατόρο που σφίγγει το κέλυφος στο κεφάλι σας. Γι αυτό το λόγο βγαίνουν σε εύρος μεγέθους (52-56, 58-62 κλπ). Αν επομένως μετά τη μέτρηση δεις ότι η το αποτέλεσμα είναι 59 τότε ένα κράνος στο 58-62 είναι στο μέγεθος σου.
Τώρα, υπάρχουν διάφορα κράνη σε διάφορες τιμές. Υπάρχουν κράνη σε μη απαγορευτικές τιμές που είναι αξιόπιστα και καλά. Βεβαίως αν πάρεις ένα Casco για παράδειγμα είναι πολύ καλύτερα αλλά αν το βαλάντιο σου δε φτάνει για τέτοιο δε χρειάζεται να νιώθεις λιγότερη ασφάλεια.