Ποδήλατο με καύσωνα

Συμβουλές για ποδηλασία σε πολύ ζεστό καιρό

Ναι, όλοι μας περιμένουμε υπομονετικά εκείνη την Κυριακή το πρωί να ξεφύγουμε από τον καθημερινότητα και για 2-3 ώρες να βγούμε για ποδήλατο. Τι γίνεται όμως στις περιόδους της πολύ υψηλής ζέστης;
Φυσικά και δε θα τα παρατήσεις όμως πρέπει οπωσδήποτε να προσέχεις.
Στο παρακάτω κείμενο θα βρεις συμβουλές για να κάνεις κανονικά την προπόνηση σου στις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες χωρίς ταυτόχρονα να ταλαιπωρηθείς.

Photo credits: El Cocinero

1. Ξεκίνα πρωί

podilasia-me-zesti-podilatis.gr

Δεν πειράζει αν μια νύχτα δεν κοιμηθείς τις ώρες που θες. Στο κάτω κάτω κοιμήσου λίγο νωρίτερα την προηγούμενη. Επίσης αν έχεις θέμα με το πρωινό ξύπνημα φρόντισε το από την προηγούμενη. Ζήτησε από κάποιο φίλο να σε πάρει τηλέφωνο, μη βγεις το προηγούμενο βράδυ γενικά κάνε ό,τι μπορείς. Αν σηκωθείς πολύ νωρίς το πρωί, οι θερμοκρασίες τόσο όταν ξεκινάς όσο και σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής σου θα είναι πολύ πιο ιδανικές. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις τόσο καλύτερα.

2. Μελέτησε καλύτερα τη διαδρομή σου

 

podilasia-me-zesti-podilatis.gr

Είναι κάτι που πρέπει να κάνεις κάθε φορά, αλλά τώρα πρέπει να το κάνεις πιο διεξοδικά. Μην διαλέξεις κάποια διαδρομή που δεν ξέρεις. Ακόμα και έτσι φρόντισε να την μελετήσεις καλά. Κατέβασε κάποιο αρχείο gpx από κάποιον που έχει κάνει τη διαδρομή και στην ανάγκη ζήτα κάποιες πληροφορίες. Φόρτωσε το αρχείο στο GPS, σου εφόσον διαθέτεις, και ακολούθα την κατά γράμμα. Μη διαλέξεις κάποια διαδρομή που ξέρεις ότι δεν έχει πολλά δέντρα ή που δεν έχει πολύ….πολιτισμό. Να είσαι επίσης σίγουρος/η ότι εκεί που θα σταματήσεις μπορείς να ανεφοδιαστείς σε νερό και φαγητό.

3. Δεν το παρακάνουμε

 

podilasia-me-zesti-podilatis.gr

Όχι δεν είναι η κατάλληλη μέρα να σπάσεις εκείνο το άτιμο το record στο segment “apistefti anifora apo tin ECO sto Asvestoxori” του χρήστη ANETOS23 στο strava. Μπορεί ο Άνετος23 να σου κάθεται στο στομάχι γιατί έχει όλα τα records και είναι Local Legend στην περιοχή αλλά θα το κάνεις άλλη φορά. Πάμε πιο χαλαρά από άλλες φορές ειδικά στην αρχή. Μια προπόνηση σε τέτοιες συνθήκες ισοδυναμεί με μια αντίστοιχη σε μεγάλα υψόμετρα. Εξ αιτίας της ζέστης και της υγρασίας το σώμα μας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις συνθήκες. Η καρδιά δουλεύει λες και ανεβαίνεις μόνιμα ανηφόρα. Να κοιτάς συχνά τους παλμούς σου ώστε να μην ξεφεύγεις. Επίσης είναι προτιμότερο να κάνεις μια μικρότερη διαδρομή και όχι την προπόνηση για εκείνο το Brevetάκι που έχεις τον άλλο μήνα. Οπότε, χαλάρωσε και απόλαυσε τη διαδρομή.

4. Ενυδάτωση

 

podilasia-me-zesti-podilatis.gr

Το πιο σημαντικό κομμάτι από όλα. Αν θες να αποφύγεις την ηλίαση, ή τους ισχυρούς πονοκεφάλους και τις ζαλάδες το βράδυ μετά την προπόνηση, φρόντισε το σώμα σου να είναι σωστά ενυδατωμένο. Δεν πάμε για εκείνο το ποτάκι το προηγούμενο βράδυ και γενικά τόσο την προηγούμενη όσο και την ημέρα της προπόνησης δεν καταναλώνουμε αλκοόλ. Την προηγούμενη νύκτα πίνουμε αρκετό νερό. Είναι καλύτερα να πας κάποιες φορές παραπάνω στην τουαλέτα παρά να σε τρέχουν το απόγευμα με τα ALMORA. Φρόντισε στα παγούρια σου να έχεις ηλεκτρολύτες οι οποίοι βοηθούν να αποκαταστήσει το σώμα σου όλα εκείνα τα στοιχεία που χάνει με την εφίδρωση και να είσαι σίγουρος/η ότι στη διαδρομή υπάρχουν μέρη για να κάνεις ανεφοδιασμό. Καλό είναι να βρέχεις και το κεφάλι σου στη διάρκεια της διαδρομής αν και όχι με τα παγούρια που έχουν ηλεκτρολύτες γιατί πολύ απλά θα κολλάς παντού. Μετά την προπόνηση καλό είναι να πάρεις ένα αναβράζων δισκίο ηλεκτρολυτών και γενικά να πιεις πολύ νερό.

5. Μπάρες

 

 

podilasia-me-zesti-podilatis.gr

Φρόντισε να πάρεις αρκετή τροφή μαζί σου και να την καταναλώσεις. Απέφυγε για ευνόητους λόγους ό,τι έχει να κάνει με κάτι που μπορεί να αλλοιωθεί με τη ζέστη πάρα πολύ εύκολα (κάτι που έχει σχέση με σοκολάτα κλπ). Για κάθε μια ώρα προπόνησης πρέπει να φας κάτι για να κρατηθείς και αυτό φαντάσου ισχύει όταν οι συνθήκες καιρού είναι καλές.

6. Ρούχα ποδηλασίας και εξοπλισμός

 

 

 

podilasia-me-zesti-podilatis.gr

Ο εξοπλισμός είναι ο καλύτερος σύμμαχος σου. Επίλεξε ποδηλατικά ρούχα με υψηλό δείκτη προστασίας UV αλλά και που ταυτόχρονα έχουν υφάσματα που απομακρύνουν γρήγορα τον ιδρώτα και στεγνώνουν εύκολα. Η χρήση ενός απορροφητικού εσωρούχου θα σε βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Το σώμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία μέσα από την εφίδρωση οπότε όσο καλύτερα απομακρύνεται ο ιδρώτας από πάνω σου τόσο καλύτερα θα νιώθεις πάνω στο ποδήλατο. Μην ξεχάσεις να πάρεις γυαλιά ηλίου και να χρησιμοποιήσεις αντηλιακό.

7. Σκασμένα λάστιχα

 

 

 

podilasia-me-zesti-podilatis.gr

Μια παραπάνω μέριμνα για τα ελαστικά σου είναι απαραίτητη. Δεν έχεις το περιθώριο μέσα στη ζέστη να αντιμετωπίσεις ένα σκασμένο ελαστικό. Επίσης ξέρεις πολύ καλά ότι όταν οι διαδρομές είναι δύσκολες, ε τότε είναι που όλα θα πάνε στραβά. Πάρε μια παραπάνω σαμπρέλα ή κάποιο μπάλωμα μη ξεχάσεις την τρόμπα ή κάποιο fast. Για να μην τρομπάρεις μέσα στη ζέστη προμηθεύσου μια αμπούλα αέρα

Cookies